Itt a nyár, alig várjuk, hogy végre kicsit magunk mögött hagyjuk a dolgos hétköznapokat és elindulhassunk a régen várt nyaralásra. Ám mielőtt elindulnánk érdemes kellőképpen felkészülni, nehogy egy váratlan probléma gátat szabhasson a felhőtlen pihenésnek. Nézzük, mire érdemes odafigyelni mielőtt nyaralni indulunk.

Csomagolás

Ha már tudjuk hova megyünk, és ami még fontosabb, azt is tudjuk hogyan jutunk el a célhoz, ideje elkezdeni gondolkodni, mit érdemes magunkkal vinni az útra. Értelemszerűen, ha autóval indulunk el sokkal egyszerűbb megoldani a csomagolást, hiszen csak a csomagtartó mérete korlátozhat minket. Ám ha repülővel fogjuk megközelíteni úti célunkat, csak a legfontosabbakat vigyük magunkkal, néhány társaság rendkívül magas összegeket számol fel az egyes csomagok után.

Mindkét esetben az a legfontosabb, hogy írjunk listát! Szabad perceinkben próbáljuk meg fejben rendszerezni mit is szeretnénk magunkkal vinni. Amikor ez meg van, gondoljuk át, hogy valóban mindenre szükségünk van-e. Ha a nyaralás alatt tervezünk egy hosszabb sétát vagy túrát mindenképpen vigyünk magunkkal kényelmes cipőt és ruhát. Érdemes utána járni, milyen idő várható ott tartózkodásunk alatt és ehhez igazítani ruhatárunkat.

A legfontosabbakat pedig mindenképp csomagoljuk el: tisztasági neszesszer, gyógyszerek, útlevél, utasbiztosítás, egészségbiztosítás (ha az Európai Unión belül utazunk érdemes megcsináltatni az európai egészségbiztosítási kártyát is). Ezek mellett hasznos lehet beszerezni az adott ország/város útikönyvét. Ezekből tájékozódhatunk a látnivalókról, valamint hasznos információkat és térképeket is tartalmaznak.

Pénzügyek

Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy elegendő mennyiségű pénz legyen nálunk. Habár manapság a bankkártya/hitelkártya egyre elterjedtebb, mindenképp vigyünk magunkkal készpénzt is, hiszen sosem lehet tudni. Bankkártyánkkal bármikor történhet valami, illetve megesik az is, hogy valahol nem fogadnak el kártyát. Erre az esetre jobb már itthon felkészülni, így mindenképp vigyünk magunkkal készpénzt. Ne feledjük, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező Exclusive Change valutaváltónál minden váltás után jogosultak vagyunk 10% kedvezményre a biztositas.hu utasbiztosításaiból (így két legyet üthetünk egy csapásra).

Sajnos az a szomorú helyzet is előfordulhat, hogy felkészültségünk ellenére is pénz nélkül maradunk (elveszítjük, ellopják, stb.). Természetesen erre is fel lehet készülni: mielőtt elutaznánk mindenképp értesítsük egyik közeli barátunkat vagy hozzátartozónkat, hogy pontosan hova megyünk. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag készpénz nélkül maradnánk ez a személy bármikor tud nekünk készpénzt küldeni a Western Union pénzküldési szolgáltatásával. A szolgáltatás egy átutaláshoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a pénzküldéshez nem szükséges bankkártya. A küldő félnek csupán a pontos nevünket és a pontos tartózkodási helyünket (ország, város) kell ismernie és az általa küldött pénz perceken belül elérhető lesz számunkra az adott város bármelyik Western Union kirendeltségén (a kirendeltségekről a www.westernunion.com honlapon tájékozódhatnak).

Magyarországon az Exclusive Change valutaváltó országszerte több, mint 300 irodájában lehetőségünk van igénybe venni a Western Union pénzküldési és -fogadási szolgáltatásait.

A Exclusive Change irodája megtalálható a Plazában is, illetve Zalaegerszegen és vonzáskörzetében még 12 helyen. Az irodák elérhetőségeiről és nyitva tartásairól az alábbi linken tájékozódhat: http://exclusive.hu/hu/fiok-kereso/.